Current Size: 100%

Printer-friendly version

De carrelets, kenmerkend voor de cultuur van de Charente

Ontdek de carrelets, kenmerkend voor de cultuur van de Charente.

De visserij met carrelets, zoals die wordt beoefend aan de kusten van de Charente-Maritime, is een kenmerkende activiteit voor de regio.

De visserij met carrelets wordt beoefend aan de kusten van de Charente-Maritime, evenals in de mondingen van de Charente, de Seudre en de Gironde. Hij wordt ook beoefend aan de kusten van de Vendée en tot aan de monding van de Loire. Maar deze traditie dreigt te verdwijnen in de meer noordelijke regio’s.

De carrelets, schildwachters van de kuststreek, en gemeenschappelijk punt voor alle rivieren.

De carrelet is een soort vissersnet met vierkante gaten, dat tussen twee hoepels is gespannen en aan een lier hangt, die men vanaf een ponton bedient. De carrelet werd tot aan de 19ème eeuw gezien als een professioneel vissersgereedschap. Het maakt voortaan deel uit van het erfgoed aan de kust en trekt nieuwsgierige voorbijgangers.

De eerste carrelets op pontons verschijnen na de Eerste Wereldoorlog. Deze pontons lopen tot aan de watergrens bij eb waardoor op elk moment gevist kan worden, zonder afhankelijk te zijn van de getijden. Er staan kleine houten hutjes op, die dienst doen als beschutting.

Het net hangt aan een mast die omlaag en omhoog wordt gedaan met behulp van een lier. De visserij met carrelets kan op drie verschillende manieren worden uitgevoerd: vanaf een ponton of boot, te voet of vanaf de balustrade van een bouwwerk.

Waar vindt u de traditionele carrelets van de kust van Charente?

Ga de carrelets bekijken in de gemeente Saint-Palais-sur-Mer. U kunt ze bekijken door een voetpad te volgen in de richting van de Grande Côte, vanaf de Pont du Diable. Ze verschijnen geïsoleerd op de rotsen, of ze vormen pittoreske opstellingen aan de Conche du Concié en rondom de Puits de l’Auture. Ze zijn ook te vinden in het getijdengebied bij de kliffen van Esnandes.

Een groot aantal carrelets werd vernietigd door de stormen van december 1999 en februari 2010. Maar een groot aantal daarvan is gelukkig herbouwd met respect voor de traditie.

  • Français
  • English
  • Nederlands
  • Deutsch
  • Español