Current Size: 100%

Printer-friendly version

De Gironde, de grootste riviermonding van West-Europa.

De Charente-Maritime heeft de grootste riviermonding van Europa, die van de Gironde.

De monding van de Gironde is 75 km lang en 12 km breed bij de uitmonding, en is de grootste riviermonding van West-Europa. Hij bedekt een totaal oppervlak van 635 km².

Langs de monding van de Gironde wemelt het van de kleine dorpjes, de een nog mooier dan de ander.

De Garonne en de Dordogne komen samen in de snavel van Ambès waar ze samen de monding van de Gironde vormen. Deze laatste bevloeit aan de ene kant de wijngaarden van de Médoc en aan de andere kant die van de Blaye, beroemde wijngaarden van de regio van Bordeaux.

Aan de kant van Charente-Maritime, bevindt zich één van de beroemdste dorpen van de monding, namelijk Talmont-sur-Gironde (kandidaat in de televisieshow «Het favoriete dorp van de Fransen», met de kerk Sainte-Radegonde, aan de rand van de klif. Onder de meest bezochte plaatsen bevindt zich ook Mortagne-sur-Gironde, waarvan de hoge stad een heel mooie uitkijk biedt over de monding.

Vanaf de hoogte van dit wilde natuurreservaat dat uitkijkt over de Médoc ziet u in de verte de veilige vuurtoren van Cordouan, die ook de « vuurtoren der koningen », of « Het Versailles van de zee » genoemd wordt.

Ontdek het rijke cutlurele erfgoed van de monding van de Gironde

De monding van de Gironde staat bekend om zijn culturele erfgoed. De oevers bieden gevarieerde landschappen en de visserij draagt zijn steentje bij aan de nog levende tradities.

Aan de rechteroever ziet u de grote kliffen die holbewoners heeft aangetrokken, in de buurt van Meschers-sur-Gironde. En nog wat verder staan de heuvels van deze oever in contrast met de meer vlakke landschappen van de linkeroever.

Een leuke wetenswaardigheid: de monding van de Gironde is gebruikt door de immense schepen die de vleugels, de kleppen en de romp van de Airbus A380 vervoerden.

  • Français
  • English
  • Nederlands
  • Deutsch
  • Español