Current Size: 100%

Printer-friendly version

De gastronomie van de Charente-Maritime.

De Charente-Maritime, land van de gastronomie.

Nieuwe smaken, appetijtelijke geuren en kleuren die de eetlust opwekken... In de Charente-Maritime is de plaatselijke gastronomie rijk en gevarieerd.

Oesters, mossels, schelpdieren en vissen zijn de specialiteiten van de kust van Charente-Maritime. Een waar genot !

De Charente-Maritime heeft een gunstige omgeving voor de visserij. De regio heeft rustige en diepe rivieren voor vissen en schelpdieren, evenals riviermondingen, wat ideaal is voor hun ontwikkeling.

Garnalen, fluwelen zwemkrabben, groene krabben en Noordzeekrabben zijn schelpdieren die men het meest vindt in de waterpoelen die de vloed achterlaat. Men vindt ook enorm veel Louisiane-rivierkreeften in de moerassen. Dankzij de zeevisserij brengen de vissers van de Charente-Maritime zeebaars, brasem, zeepaling, rog en sardines aan land. De rivieren zijn rijk aan karper, snoek, barbeel en ook snoekbaars.

De bouchotmossel staat synoniem aan traditie en kwaliteit, en is bekend om zijn malse en oranje gekleurde vlees  met een onvergelijkbare smaak. De oesters van Marennes-Oléron zijn ook heel beroemd en kunnen het hele haar door geproefd worden. Hun bijzonderheid zit hem in hun unieke smaak, die wordt verkregen dankzij hun behandeling in claires (kleine bassins gegraven in de klei, die de zoutwatermoerassen hebben vervangen).

Vergeet ten slotte niet om fleur de sel mee te nemen naar huis, een product dat typisch is voor de cultuur van Charente-Maritime. Het heeft de welvaart van de regio tot aan de 19e eeuw veilig gesteld. Vandaag de dag wordt het gewonnen in de zoutwatermoerassen van het île de Ré en in het bassin van Marennes-Oléron. U kunt er uw gerechten mee verrijken, of er van genieten op radijs of tomaten.

De markten, de ontmoetingsplaats voor lekkere eters

In de Charente-Maritime liggen de markten tussen land en zee en zijn heel geliefd bij de grote chefs. Ze weerspiegelen de ziel van het grondgebied van de Charente-Maritime en zijn hele typisch voor de regio. Ontdek de meloen die typisch is voor de Charente, die smaak zal geven aan uw zomerse maaltijd, en proef de mojhettes van de Pont l'Abbé d'Arnoult. Deze kleine witte boon, gekweekt in de moerassen tussen Rochefort en Marennes, kan worden gekocht op alle lokale markten.

De wijnen en sterke drank van de Charente-Maritime    

De Charente-Maritime staat ook bekend om zijn wijnen en zijn cognac.

Of het nu bij een diner in een restaurant is of tijdens een bezoek aan de producenten, tussen de wijngaarden, profiteer van uw verblijf om een van de belangrijkste producten van de regio te proeven. Cognac, Pinot en landwijnen zijn de drie pijlers van de wijngaarden van de Cognac, bekend om hun smaak (drink met mate).

  • Français
  • English
  • Nederlands
  • Deutsch
  • Español