Current Size: 100%

Printer-friendly version

Ontdek de regio van de Cognac en de Pinot des Charentes.

De Charente, het land van de Pinot, de Cognac en de wijn van de Charente

In de Charente openen de wijnkelders hun deuren om u kennis te laten maken met nieuwe smaken. De Charente, dat is ook een luilekkerland waar het goed toeven is, met een decor van wijngaarden die uitnodigen om u in alle rust te ontspannen.

De Cognac komt voort uit een kwalitatieve wijngaard. De stad Cognac zou uitgroeien tot de hoofdstad met handel van internationale allure.

Per boot vervoerd naar Noord-Europa, en product van een kwaliteitswijngaard, worden de wijnen van de Poitou, la Rochelle en Angoumois vanaf de XIIIe eeuw, geliefd bij de Engelsen, de Nederlanders en de Scandinaviërs. Vervolgens worden ze, vanaf de XVIIe eeuw, omgevormd tot brandewijn en gerijpt in eikenhouten vaten, om Cognac te worden.

De wijnen van de Saintonge en de Aunis werden toen bekend ver buiten onze grenzen, vanaf de Middeleeuwen. De Nederlanders vervoerden ze per boot over de Charente, om ze te destilleren en om te vormen tot brandende wijn, de “brandy”. In de loop der tijd is de reputatie van de Cognac gegroeid.

De cognac, brandewijn, is het product van drie druivensoorten: Ugni Blanc (98% van de productie), Folle Blanche et Colombard.

De Pinot van Charentes, ongewone verbinding van druivensap met cognac.

Sinds vier eeuwen heeft de Pinot de naam gekregen een grote wijn te zijn voor aperitief en dessert. De Pinot van Charentes is het unieke huwelijk druivenmost met een jonge cognac. Het verbindt de zachtheid van de een met de gloed van de ander, in een smakelijk mengsel.

In 1589 verschijnt de Pinot voor het eerst. Een onhandige wijnboer zou druivenmost hebben laten vallen in een vat cognacbrandewijn. Woedend om zijn onhandigheid zou hij toen het vat in een hoek hebben gezet.

De jaren gingen voorbij tot op een dag, na een overvloedige oogst, de wijnboer het vat moest legen om hem opnieuw te gebruiken en toen ontdekte hij de metamorfose die zich had volbracht. Hij was de eerste die de Pinot proefde, een heldere vloeistof, fruitig en kleurig.

  • Français
  • English
  • Nederlands
  • Deutsch
  • Español