La Rochelle

Een dagje in de stad La Rochelle

Een city break vol geschiedenis en cultuur

16 January 2019
Christelle, schrijfster van het artikel - © Christelle Lamothe / FDHPA 17

Christelle

Een aanrader voor een weekendje weg!

Vandaag neem ik mijn vriend mee voor een dagje in de stad La Rochelle. Voor hem is het de eerste keer dat hij de stad bezoekt, en dat komt goed uit, want vandaag heb ik zin om de toeristische gids uit te hangen. La Rochelle, here we come!

Eerste halte: Les Halles. Het is zaterdag, marktdag en dit is dus dé plek bij uitstek om te bezoeken. Rondom het gebouw staan geurende en kleurrijke kramen met groenten, fruit, meloenen uit de streek en heerlijke aardbeien die luid aangekondigd worden.

Binnen wachten ons vers gevangen vis, oesters, wulk net als andere schaal- en schelpdieren. We zijn snel geneigd om een paar verse oesters te kopen die we vervolgens proeven in één van de cafés op het maktplein.

Een stad vol geschiedenis…

We lopen door naar het Museum d’histoire naturelle; hier zijn fascinerende etnografische werken te vinden en een plantentuin. We hebben ruim twee uur nodig om het museum te bezoeken.

En dan is het tijd om rond te struinen: we wandelen door de straatjes van de oude binnenstad van La Rochelle met prachtige bogen en gevels met houtbalken. De straatnamen doen denken aan het levendige handelsleven van de stad: Rue des Merciers, Rue des Cloutiers, Rue du Minage.

Door de talloze winkels krijgen we zin om even te gaan shoppen.

Een paar koopjes verder zetten we ons bezoek voort.

Even een pauze bij de Saint-Louis kathedraal, geïnspireerd door Versailles. Achter dit bouwwerk liggen de Rue Pernelle en de Rue Aufrédy. Hier vertel ik mijn vriend het verhaal van een stel uit La Rochelle waarvan de man, een scheepsreder, al zijn geld had verslonden aan een handelsexpeditie naar Afrika. Het stel eindigde in armoede totdat ze werden opgevangen door de nonnen. En toen zijn geld zeven jaar later bij terugkeer van de expeditie weer werd gevonden gebruikte hij het om een opvangcentrum te laten bouwen, en wijdde zich aan het verzorgen van de armen.

We lopen verder richting de haven, en stoppen even bij het Hôtel de Ville. Dit gebouw wordt naar aanleiding van een grote brand compleet gerestaureerd, maar de prachtige Gothische bouwstijl is nog goed te zien. Het is één van de meest bezochte gebouwen van de stad, en het is duidelijk waarom!  

… en met een ware charme

We lopen onder de Grosse Horloge door, die in eerste instantie werd gebouwd om de stad te beschermen, en dan zijn we er: de oude haven van La Rochelle, met zijn drie indrukwekkende torens, de plezierhaven en de lange boulevard over de kades. Een ware ansichtkaart!

Links ligt de Gabutwijk met kleurrijke doks in een Scandinavisch sfeertje. Het einde van de dag is al aangebroken en de zon zakt achter de haven de zee in. We genieten met een kopje koffie van het uitzicht voordat we weer huiswaarts keren. Maar La Rochelle is 's avonds ook bruisend: de stad komt tot leven, de bars en restaurants lopen vol en er heerst een feestelijke sfeer.

En als we nog even bleven?  Het zou dé gelegenheid zijn om de wijk Saint Nicolas by night te ontdekken: een voormalige zeemanswijk wat nu een trendy plek van de stad is geworden met leuke pleintjes voor een drankje en een hapje. Ik heb een idee…

Ik kijk naar m'n vriend, die zichtbaar blij is deze prachtige stad te hebben ontdekt. Morgen neem ik hem mee voor een bezoek aan de tropische en kleurrijke vissen van het Aquarium van La Rochelle, en dan gaan we daarna luieren op het strand aan de haven van Les Minimes

 

Vind uw camping in de omgeving van La Rochelle

 

Historisch erfgoed en musea

Zonsondergang bij de oude haven

Ideaal voor een romantisch uitstapje

  • Boten in de oude haven - © FDHPA 17
  • Torens van La Rochelle - © FDHPA 17
  • De Gabutwijk - © FDHPA 17