De Aunis

Een aangename vakantie in het achterland van La Rochelle

De streek Aunis, ten noorden van de Charente, is een heerlijke plek, vlak bij de toeristische trekpleisters.

Surgères ligt aan de rand van natuurgebied Marais Poitevin. De streek Aunis, in het noordwesten van departement Charente-Maritime, heeft een natuurlijk landschap. Het gebied grenst in het noorden aan natuurgebied Marais Poitevin, in het oosten ligt de Saintonge-streek en in het westen de Atlantische Oceaan.

Bijzonder cultureel erfgoed

Tijdens een wandeling door het historische centrum van Surgères ontdekt men het middeleeuwse hart van Surgères, met de Notre-Dame kerk en overblijfselen van het 12e eeuwse adellijke kasteel. Deze bouwwerken vol geschiedenis liggen op een park met honderdjarige bomen.

Stop tijdens uw bezoek bij de Beauregard molen in Marans, de laatste nog werkende molen van de streek Aunis. Ontdek hoe de molen werkt en hoe er biologische meel wordt gemaakt.

'La briqueterie' heet u ook welkom, en laat u alles zien over één van de belangrijkste oude handelsactiviteiten: het maken van baksteen. Een unieke plek in het hart van het moerasgebied, in het plaatsje La Grève-sur-le-Mignon.

La Rochelle: hoofdstad van de voormalige provincie Aunis

Deze voormalige provincie was de kleinste van Frankrijk, met La Rochelle als hoofdstad. Rochefort, Surgères en Marans maakten de lijst van steden in deze Franse streek van geschiedenis en cultuur compleet. De streek Aunis verdween in 1790 toen de departementen ontstonden, wat het einde betekende voor de provincies.

U kunt ook een bezoekje brengen aan de prachtige eilandjes uit de kust, met één eilandje dat tot de provincie behoorde: het île de Ré!