Royan Atlantique

Wandelen langs de uitmonding van de Gironde

16 January 2019
Portret van Pierre, Blogger - ©P.Migaud / FDHPA17

Pierre

Een unieke kustwandeling

Talloze lokale inwoners maar ook vakantiegasten hebben me al vaak verteld over de verborgen schatten langs de uitmonding van de Gironde. Mijn vriendin en ik wilden dat zelf wel eens een dagje gaan beoordelen. Van Saint-Georges-de-Didonne tot Talmont-sur-Gironde hebben we onze ogen uitgekeken. We vertellen het allemaal!

Ons vertrekpunt is het prachtige badplaatsje Saint-Georges-de-Didonne. Nou ja, vertrekpunt, het werd al snel een bezoek op zich! Het stadje ademt een heerlijke vakantiesfeer, zoals in jeudboeken te lezen is. Het is een echt familiesfeertje. Hier voelen we ons direct thuis. Na een lange wandeling over het strand van Saint-Georges besluiten we naar de markt op het kerkplein te gaan. De geuren en kleuren brengen ons het water in de mond, we hebben dan ook allerlei heerlijke producten gekocht voor de picknick!

Bij vertrek uit de stad lopen we langs de zo typische rotsen van Saint-Georges-de-Didonne waar haast Mediterrane vegetatie op groeit. Het is de Pointe de Suzac. Hier ligt trouwens ook de Pôle Nature du Parc de l’Estuaire. We komen er graag nog een keer terug, maar we zijn al op weg naar de volgende halte: Meschers-sur-Gironde.

Saint-Georges-de-Didonne ademt een heerlijke vakantiesfeer, zoals in jeugdboeken te lezen is

Op dus naar Meschers-sur-Gironde via de kronkelige weggetjes tussen zee en bos. Hier liggen talloze campings in een ontzettend aangename omgeving. Hier op vakantie zijn is écht niet gek! De namen van de straten alleen al geven ons zin om hier te blijven! De troglodietengrotten van Meschers nodigen ons uit voor een bezoek: Regulus en Matata... Eeuwenlang werden deze indrukwekkende holwoningen in de rots bewoond. Volgens de legende zouden de Sacarenen hier tijdens de 8e eeuw gesmokkeld zout hebben verstopt, om geen accijns te hoeven betalen. De omgeving is werkelijk prachtig. Het is een authentieke en unieke plek in de streek Charente-Maritime met zijn "carrelets" langs de uitmonding van de Gironde. Wij maken gebruik van ons bezoek om een crêpe te eten en wat te drinken. Aan de overkant ligt de Médoc, de bekende wijnstreek. Wellicht een idee voor een volgend weekend.

Vervolgens gaan we naar Talmont-sur-Gironde, om daar het einde van de dag door te brengen. Iedereen heeft het er al zo lang over, het schijnt een prachtig dorp te zijn. Bij aankomst is de parkeerplaats niet gratis, maar het bezoek is écht de moeite waard! Talmont staat op de lijst van "Mooiste Dorpen van Frankrijk" en biedt het decor van een oude citadel op een rots en huisjes waar vandaag de dag talloze handwerkers en kunstenaars te vinden zijn. Hoogtepunt van het bezoek: de prachtige Sainte-Radegonde kerk. Het gebouw lijkt wel boven het water van Europa's grootste riviermonding te hangen. Tijd voor een selfie om de dag vast te leggen. We wandelen verder over de stadsmuren en komen uit bij nog een rij carrelets.

De Sainte-Radegonde kerk lijkt wel boven het water te hangen

Het einde van de dag is aangebroken en we besluiten dan ook, moe maar tevreden, terug te gaan naar de camping. Met iets meer moed kan men doorlopen tot het schilderachtige dorpje Mortagne-sur-Gironde, met het label "Pierres et d’Eau", en liefhebbers van geschiedenis gaan verder tot de het Gallo-Romeinse archeologische centrum van Fâ.

De bekende fietsroute "Canal des 2 mers à vélo" loopt van Royan naar Sète. Ja, goed idee om mijn fiets klaar te zetten. Want de omgeving is zo prachtig dat ik zin krijg om tijdens een volgend bezoek de Charente-Maritime op de fiets te ontdekken…

 

campings in de omgeving

Historisch erfgoed 

Goed toegankelijk

Een gevarieerd landschap

  • Het strand van Saint-Georges en de Pointe de Suzac - ©P.Migaud / FDHPA17
  • Grotten in Meschers sur Gironde - ©P.Migaud / FDHPA17
  • Stokrozen in de straatjes van Talmont sur Gironde - ©P.Migaud / FDHPA17
  • Sainte-Radegonde kerk van Talmont - ©P.Migaud / FDHPA17
  • Uitzicht op de carrelets in Talmont sur Gironde - ©P.Migaud / FDHPA17